Solia adventa care anunta apropiata venire a Domnului nostru Isus Hristos si-a facut simtita prezenta in Nazna incepand cu anul 1924.

In acel an, Gydo Maria a primit botezul devenind membra a Bisericii Adventiste care se organizase in Romania intr-o Uniune a Bisericilor locale cu 4 ani in urma, adica in anul 1920. Dansa a fost urmata de sotul ei, Gydo Sandor. Apoi, in anul 1925 s-a  botezat Ugran Ioan, iar in 1927 s-au alaturat alti trei pazitori ai Sabatului: Pop Ioan, Pop Floarea si Pop Teodor.

Grupul s-a marit in anii 1928-1929 prin marturisirea credintei crestine advente, cu alte doua suflete:  Papuc Artimon si Papuc Petru.

Neavand un loc de rugaciune in Nazna, primii adventisti de ziua a saptea de aici au frecventat comunitatea din Targu Mures sub pastorirea lui Corman Petru.

Anii de inceput au fost ani grei, acesti credinciosi fiind persecutati de autoritati si dispretuiti uneori chiar de cei din familiile lor. Primul adapost si l-au gasit in Nazna in grajdul amenajat de Gydo Sandor.

Apoi li s-au alaturat Gheresy Istvan, Orza Safira si Orza Lazar.

Aducem recunostinta noastra lui Dumnezeu pentru acesti oameni simpli, dar hotarati, prin care au fost puse temeliile spirituale ale Bisericii Adventiste din Nazna.

Anul 1932, prin harul lui Dumnezeu si bunavointa lui Pop Teodor, care a donat terenul pe care se afla si acum Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Nazna, a adus cu sine speranta legata de un viitor locas de inchinare.

Un an mai tarziu, in 1933, aceasta speranta s-a transformat in realitate.

Sub inspiratia Duhului Sfant si cu indemnul pastorului din acea perioada, Borta Bolaj,   s-a ridicat prima Casa de Rugaciune a acestei comunitati de credinciosi. Dar la grupul celor dintai s-au adaugat mereu altii, care au cunoscut adevarul biblic in acel adapost spiritual, locas care a dainuit 39 de ani, pana in anul 1972.

Pastorii acelor ani de crestere numerica si intarire spirituala au fost: Laszlo Istvan, Moldovan Ioan, Covacs Gheorghe si Ilyes Ferenc.

In anul 1959 s-a organizat prima orchestra, iar doi ani mai tarziu, in 1961, primul cor.

Comunitatea crediciosilor din Biserica Adventista de Ziua a Saptea numara 55 de membri in anul 1972, carora li se adaugau copiii, astfel ca s-a impus construirea unei Case de Rugaciune mai mare.

Pastor in acea perioada era Boia Grigore, cel care a fost responsabil spiritual al acestei comunitati de credinciosi pentru 19 ani.

S-a hotarat largirea Casei de Rugaciune, astfel construindu-se cea de-a doua biserica, ce a servit inchinarii pentru alti 19 ani. O casa placuta si primitoare de care ne leaga amintiri deosebite pe cei mai multi dintre noi. Aici comunitatea de credinciosi a inceput sa creasca si aici au crescut si copiii nostri.

Apoi tavanul a devenit prea scund, verile erau sufocante, pentru ca locul devenise neincapator. Cursul evenimentelor s-a schimbat, iar Casa de Rugaciune a devenit adapost si mama pentru unii cautatori ai adevarului din Targu Mures si imprejurimi. Se impunea o schimbare.

Pe cand Boia Grigore era inca pastor in aceasta comunitate, in anul 1988 au inceput discutiile si planurile in legatura cu construirea unei noi cladiri care sa satisfaca necesitatile numarului mare de credinciosi.

Dumnezeu ne-a incurajat prin oamenii Sai si eram gata sa fortam unele imposibiltati pentru a implini aceasta nevoie acuta a credinciosilor.

Venirea Revolutiei, in 1989 a deschis multe usi.

Apoi, cu ravna oamenilor priceputi, proiectul construirii noii cladiri a prin contur, dupa care s-au primit aprobarile necesare acestei constructii.

Sabatul IV al lunii aprilie 1990 a fost marcat de Serviciul Divin de ramas bun in vechea cladire, cladire care a murit, pentru a da loc nasterii celei noi.

Acum, acea cladire este gata pentru a fi inchinata Aceluia care a dat intelepciune proiectantilor, bunavointa celor care au aprobat proiectul, resurse materiale, pricepere si putere de munca acelora care au zidit cu mainile lor si cu sufletul lor acesta Casa.

Lui Dumnezeu inchinam si vietile noastre ca temple vii, prin care dorim sa-L facem cunoscut pe Isus Hristos si mantuirea Lui tuturor semenilor nostri.

Lui Ii aducem multumirea noastra. A lui sa fie slava in vecii vecilor. Amin.

Intocmit de Rusu Petru – membru al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Nazna.